Medische Encyclopedie – Kinker Apotheek BV – Amsterdam

Terug naar overzicht

Medische Encyclopedie

Medische encyclopedie > Klachten zoeken > Klachten overzicht > Bijschildklierziekten

Inhoud

Bijschildklierziekten

Wat is bijschildklierziekten?

De bijschildklieren zijn 4 kleine orgaantjes links en rechts van de schildklier in de hals. Ze maken parathormoon (PTH). Dit hormoon zorgt dat de darmen calcium (kalk) uit voedsel opnemen en dat de botten nieuwe botcellen maken. Als een van de bijschildklieren te veel van dit hormoon aanmaakt komt er te veel calcium in het bloed. Ook neemt de hoeveelheid fosfaat in het bloed af. Bovendien kan botontkalking ontstaan.

Er zijn meerdere oorzaken voor te hard werkende bijschildklieren (hyperparathyreoïdie):

 • een goedaardig gezwel in een van de bijschildklieren;
 • een heel enkele keer is sprake van een kwaadaardige tumor (kanker) in een van de bijschildklieren;
 • veel te weinig calcium in het bloed (zoals bij nierfalen kan gebeuren).

Bij hypoparathyreoïdie werken de bijschildklieren juist te traag. Ze maken dan dus te weinig parathyroïdhormoon aan. Hierdoor wordt de hoeveelheid calcium in het bloed minder en gaat er veel calcium verloren met de urine. Ook komt er meer fosfaat in het bloed.

Kan ik er zelf iets tegen doen?

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

 • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

 • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

 • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

 • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

 • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

 • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

 • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

 • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

 • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?

Welke medicijnen worden gebruikt bij

Cinacalcet
Cinacalcet wordt gebruikt als een of meer bijschildklieren te hard werken. Het vermindert de aanmaak van bijschildklierhormoon. Hierdoor vermindert de hoeveelheid calcium en fosfaat in het bloed.

Parathyroïdhormoon
Parathyroïdhormoon is een lichaamseigen hormoon dat wordt gemaakt door de bijschildklieren. Bij hypoparathyreoïdie werken de bijschildklieren te traag. Uw arts zal dan eerst calcium en vitamine D voorschrijven. Als dit onvoldoende werkt, dan zal de arts ook het parathyroïdhormoon voorschrijven. Het parathyroïdhormoon zorgt ervoor dat het tekort aan het hormoon wordt aangevuld.

Calcifediol (een vorm van vitamine D)
Calcifediol wordt gebruikt bij secundaire hyperparathyreoïdie. Het remt de aanmaak van het bijschildklierhormoon PTH. Ook zorgt het voor betere opname van calcium uit het voedsel. Het evenwicht tussen calcium en PTH in het bloed wordt beter en het lichaam haalt minder calcium uit de botten.