Medische Encyclopedie – Kinker Apotheek BV – Amsterdam

Terug naar overzicht

Medische Encyclopedie

Inhoud

Botontkalking

Wat is botontkalking?

Uw botten veranderen steeds. Er wordt steeds bot afgebroken en weer nieuw bot gemaakt.

Voor het maken van nieuw bot heeft u dit nodig:

 • Beweging: botten krijgen dan een seintje om nieuw bot te gaan maken.
 • Kalk in uw voeding: met kalk wordt bot gemaakt.
 • Vitamine D: dit is nodig om ervoor te zorgen dat kalk uit uw eten en drinken in uw bloed komt. En zo naar uw botten gaat. 

Roken is slecht voor het maken van nieuw bot.

Kan ik er zelf iets tegen doen?

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

 • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

 • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

 • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

 • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

 • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

 • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

 • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

 • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

 • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?

Welke medicijnen worden gebruikt bij

Calcium
Calcium (kalk) zorgt voor een toename van de hoeveelheid calcium in uw bloed. Hierdoor is er meer kalk beschikbaar voor de voortdurende botaanmaak, zodat de kans op botbreuken vermindert. Voorbeeld is calciumcarbonaat en calciumcarbonaat met calciumlactogluconaat.

Vitamine D
Vitamine D, zorgt voor de opname van kalk uit het voedsel. Kalk is nodig voor een goede opbouw van botten. Vitamine D moet worden gecombineerd met voldoende calcium (kalk). Hierdoor wordt de kans op botbreuken verminderd. Voorbeelden zijn colecalciferol en calcifediol.

Bisfosfonaten
Bisfosfonaten zijn medicijnen die zich binden aan het calcium in het bot en hierdoor de afbraak van het bot remmen. Doordat de botten worden versterkt zal de kans op botbreuken afnemen. Voorbeelden zijn alendroninezuur, clodroninezuur, ibandroninezuur, pamidroninezuur, risedroninezuur en zoledroninezuur.

Clodroninezuur en pamidroninezuur worden gebruikt bij botontkalking door kanker, zoals bij de ziekte van Kahler (beenmergkanker) of bij uitzaaiingen van kanker in de botten.

Bisfosfonaten worden ook gebruikt in combinatie met calciumcarbonaat. Calciumcarbonaat zorgt voor een toename van de hoeveelheid calcium (kalk) in het bloed. Hierdoor is er meer calcium beschikbaar voor de voortdurende botaanmaak. Voorbeeld is risedroninezuur met calciumcarbonaat.

Calcitonine
Calcitonine verlaagt de hoeveelheid calcium in het bloed. Het remt de afbraak van botten en maakt de botten steviger. Calcitonine wordt gebruikt om botverlies te voorkomen bij mensen die plotseling niet meer kunnen lopen, zoals bij mensen die kortgeleden een botbreuk hebben opgelopen door botontkalking.

Denosumab
Denosumab zorgt voor minder osteoclasten. Dit zijn cellen die het bot afbreken. Hierdoor wordt het bot minder afgebroken en worden de botten steviger. Ook heeft u minder kans op botbreuken. Uw arts kan denosumab voorschrijven als bisfosfonaten onvoldoende helpen, als u ze niet mag gebruiken of als u het lastig vindt om bisfosfaten op vaste tijdstippen in te nemen. U gebruikt denosumab samen met calcium en vitamine D.

Selectieve Estrogen Receptor Modulatoren (SERM`s)
SERM's werken voor een deel hetzelfde als vrouwelijke oestrogeenhormonen, maar werken ook juist gedeeltelijk tegen vrouwelijke hormonen. Net als oestrogenen remmen ze de botafbraak en versterken de botten zodat de kans op botbreuken vermindert. Maar in tegenstelling tot oestrogenen remt het juist de groei van borstweefsel. Ze worden vaak samen gebruikt met calcium (kalk) en vitamine D. Voorbeelden zijn bazedoxifeen en raloxifeen

Teriparatide
Teriparatide lijkt sterk op het hormoon van de bijschildklier dat parathormoon of PTH wordt genoemd. Dit hormoon stimuleert de opname van calcium uit de darm en de vorming van nieuwe botcellen. Teriparatide werkt op dezelfde manier. Door het samen met een voldoende hoeveelheid calcium (kalk) en vitamine D te gebruiken worden uw botten sterker. U heeft minder kans op een botbreuk.

Nandrolon
Nandrolon lijkt op het mannelijk geslachtshormoon testosteron. Het zorgt voor meer opbouw van spieren en botten. Hierdoor worden de botten sterker en breken ze minder snel. Nandrolon-injectie wordt gebruikt bij ernstige botontkalking na de overgang.

Oestrogeenhormonen
Oestrogenen zijn vrouwelijke geslachtshormonen. Ze werden vroeger gebruikt om botontkalking en botbreuken te voorkomen bij vrouwen na de overgang. Maar ze kunnen na een lange tijd bijwerkingen veroorzaken zoals trombose in de benen of de longen. Ook verhogen ze de kans op het krijgen van borstkanker. Daarom worden ze niet meer aangeraden om botontkalking te voorkomen bij vrouwen na de overgang.