Medische Encyclopedie – Kinker Apotheek BV – Amsterdam

Terug naar overzicht

Medische Encyclopedie

Inhoud

Boulimia nervosa

Wat is boulimia nervosa?

Bij boulimia heb je regelmatig heftige eetbuien: je kunt dan niet stoppen met eten. 

Na een eetbui wil je ervoor zorgen dat je niet zwaarder wordt. Je geeft bijvoorbeeld over of gaat heel veel sporten of bewegen. Of je slikt medicijnen om beter te poepen (laxeermiddelen).

Veel mensen met boulimia zijn niet blij met hun lichaam of voelen zich dik of zwaar. Maar de meesten van hen hebben een normaal gewicht.

Boulimia is een erge ziekte. Vooral jonge vrouwen krijgen boulimia.

Kan ik er zelf iets tegen doen?

Zoek hulp

Denk je dat je misschien boulimia hebt? Zoek dan snel hulp. Maak een afspraak met de huisarts en bespreek je zorgen. Hoe eerder je hulp zoekt, hoe groter de kans dat je beter wordt.

Praat erover

Praat over je zorgen met mensen die je goed kent. Zoals familie of vrienden, of iemand van je school of werk. Zij kunnen je steunen.

Het kan ook helpen om te praten met iemand die zelf boulimia heeft gehad. Zo iemand weet hoe het is om boulimia te hebben en kan je steun en tips geven. Het gesprek kan je opluchten. Ook leer je daardoor misschien dat je dingen anders kunt doen. Misschien wordt het makkelijker om voor een behandeling te kiezen.

Bij de meeste ggz-organisaties die mensen met boulimia behandelen, werken mensen die zelf boulimia hebben gehad. Er zijn ook patiënten-organisaties waar je met mensen kunt praten die zelf boulimia hebben gehad.

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

  • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

  • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

  • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

  • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

  • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

  • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

  • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

  • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

  • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?

Welke medicijnen worden gebruikt bij

Fluoxetine 
Fluoxetine regelt in de hersenen de hoeveelheid serotonine, een natuurlijk voorkomende stof die een rol speelt bij emoties en stemmingen. Fluoxetine kan de behandeling van boulimia met psychotherapie ondersteunen. Het aantal eetaanvallen en ook de neiging om te willen overgeven, kunnen afnemen.

Of dit effect blijvend is, is niet bekend. Als er niets is veranderd door bijvoorbeeld psychotherapie, keren bij stoppen fluoxetine de eetaanvallen meestal terug.