Medische Encyclopedie – Kinker Apotheek BV – Amsterdam

Terug naar overzicht

Medische Encyclopedie

Medische encyclopedie > Klachten zoeken > Klachten overzicht > Infecties met virussen

Inhoud

Infecties met virussen

Wat is infecties met virussen?

Ieder mens komt voortdurend in contact met mogelijke ziekteverwekkers zoals virussen. Door de afweer van uw lichaam leidt dat maar zelden tot een infectie.

De meeste virussen worden tegengehouden door huid of slijmvliezen. Soms dringt het virus verder het lichaam binnen en spreken we van een infectie. Dan komt uw afweer in actie om verdere verspreiding tegen te gaan: witte bloedlichaampjes, afweercellen en lymfeklieren helpen daar bij. Als het virus zich verder uitbreidt, kunt u klachten krijgen.

Uw lichaam reageert op de indringer met een ontstekingsreactie. De stoffen die daarbij vrijkomen, geven ziekteverschijnselen. De verschijnselen hangen af van de eigenschappen van het virus en het lichaamsdeel of orgaan waarvoor het virus voorkeur heeft.

Kan ik er zelf iets tegen doen?

Veel virusinfecties worden door handcontact en hoesten overgedragen. Handen wassen en wegwerpzakdoeken gebruiken helpt om besmetting te verminderen.

De meeste virusinfecties zijn onschuldig en gaan vanzelf over. Tegen een aantal virussen kunt u ingeënt worden; daarmee wordt bij baby's al begonnen.

Soms moet een inenting worden herhaald. Bijvoorbeeld de griepprik moet elk jaar opnieuw worden toegediend, omdat het virus steeds weer andere kenmerken krijgt.

Sommige virussen nestelen zich in het lichaam en raakt u nooit meer kwijt, zoals het waterpokkenvirus en het koortslipvirus. Dit is niet gevaarlijk, soms wel lastig.

De virussen komen in een soort slaaptoestand, maar af toe wordt zo'n virus weer actief. Mensen die vaker een koortslip hebben weten dat maar al te goed.

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

  • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

  • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

  • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

  • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

  • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

  • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

  • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

  • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

  • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?

Welke medicijnen worden gebruikt bij

Antivirusmiddelen
Voor de behandeling van een infectie met een virus worden antivirusmiddelen gebruikt. Deze middelen remmen de groei van het virus. Het virus wordt niet gedood, maar blijft in het lichaam aanwezig. Het kan opnieuw klachten geven. Als een infectie vaak terugkomt, kunnen antivirusmiddelen ook worden gegeven om een infectie te voorkomen. Voorbeelden zijn aciclovir, bictegravir, doravirine, emtricitabine, famciclovir, ganciclovir, glecaprevir, pibrentasvir, tenofovir, valaciclovir en valganciclovir.

Vaccins
Om u te beschermen tegen infectieziekten die worden veroorzaakt door virussen, wordt gebruik gemaakt van vaccins. Een vaccin bevat een kleine hoeveelheid aan dode of verzwakte levende virussen. Na injectie met een vaccin maakt het lichaam daar afweerstoffen tegen. Bij contact met het levende virus wordt deze bestreden door de afweerstoffen. Voorbeelden zijn DKTP-vaccin, gelekoortsvaccin, hepatitis A- en B-vaccin, rotavirusvaccin en varicellazostervaccin.

Peginterferon alfa
Hepatitis B en hepatitis C zijn leverziektes, veroorzaakt door een virus. Ze kunnen worden behandeld met peginterferon alfa.

Peginterferon-alfa heeft dezelfde werking als interferonen. Deze eiwitten komen van nature voor in het lichaam. Zij maken de lichaamscellen ongevoeliger voor virussen en remmen de groei van het virus. De werking van 1 injectie houdt ongeveer een week aan.

DEET
Sommige virusziekten worden overgedragen door muggen. Muggen kunnen de menselijk huid vinden door te ruiken. DEET ruikt voor deze muggen sterker dan de menselijke geur. Bovendien vinden de muggen deze geur onaangenaam, waardoor ze niet op de huid af komen.